FOTOGRAFOVÁNÍ A POZOROVÁNÍ NORKA AMERICKÉHO NA ŘECE SÁZAVĚ

 

Archiv článků

Počítadlo návštěv

TOPlist

Jednoho dne brzy ráno jsem se vydal fotografovat k řece Sázavě. Už delší dobu zde mám vypozorovanou volavku popelavou, skorce vodního a spoustu dalšího ptactva.

Při ranním rozbřesku přicházím k řece a vybírám si vhodné místo pro fotografování. Usedám na okraji jezu mezi šlajsnou a rákosím skrytým stavidlem. Sotva jsem usedl, zahlédl jsem hrátky dvou mláďat. Byl jsem zaskočený a poté i následně překvapený. Snažím se urychleně a co nejtišeji vyndat z fotobrašny fotoaparát, avšak neúspěšně. V první fázi mne zradil zvuk suchého zipu. Mláďata se lekla a utekla do díry v nedaleké zdi. Dávám fotoaparát na krk, připevňuji sluneční clonu a doufám, že se mláďata ještě ukážou. Tento okamžik, který popisuji, byl opravdový mžik. Vše se odehrávalo velmi rychle. Nestačil jsem zaregistrovat, ani o jaké zvíře se jedná. Pouze jsem se domníval, že by mohlo jít o mláďata kuny skalní nebo tchoře tmavého. Zanedlouho, zhruba za půl minuty na mne začaly mláďata vykukovat ze zmiňované díry ve zdi. To už jsem byl skutečně připravený fotografovat. Pořizuji první snímky s mláďaty a zjišťuji, že se jedná o mladé norky americké. Posuzuji podle výrazně bílé brady a spodního pysku. Jsem doopravdy velmi překvapen. V duchu si říkám„ vždyť jsem tu nedávno byl fotografovat a norka jsem ani jednou nezahlédl“. Nemohu se nabažit a pořizuji další snímky s doslova pózujícími mláďaty, které na mne nejprve vystrašeně vykukovala, a poté se odvážila z díry vylézt. Po chvíli jedno z mláďat vlézá do vody, proplouvá rákosím a vylézá z vody. Chtělo mne obejít a přeplavat na protější břeh, ale neodvážilo se. Moje přítomnost mu to nedovolila. Vrátilo se zpět stejnou cestou nedaleko díry ve zdi. Mezitím se druhé mládě ve zdi schovalo. Byl to ohromný zážitek a tzv. hra „na norkování“. Tento děj se odehrával ještě dalších pět minut. Poté mláďata proběhla kolem zdi, přeplavala kolem stavidla až pod protější břeh. Ten den jsem už mladé norky nezahlédl.

Druhý den byl též úspěšný. Nejprve jsem brzy ráno, ještě za šera pozoroval dospělého norka při lovu v peřejích pod jezem, o chvíli později jsem spatřil jedno z mláďat. Mládě mne spatřilo a skrylo se v puklině jezu. Přiblížil jsem se k puklině a vyčkával na správný okamžik. Za chvíli na mne mládě vykouklo. Byl jsem pouhý metr a půl od něj. Tento den jsem pořídil velmi zajímavé snímky.

Třetí den jsem mláďata ani dospělé norky neviděl. U řeky jsem strávil dlouhé hodiny, od rána až do setmění. Ten den jsem místo norků fotografoval samce a samici konipasa horského, kteří pobíhali kolem mě a lovili hmyz pro své potomky. Fotografie s konipasem jsem pořizoval v místě, kde jsem předešlé dny fotil mláďata norka. Čas neúprosně běžel, a já stále věřil, že i dnes spatřím alespoň jedno z mláďat. Ale opak byl pravdou. Od řeky odcházím se vztyčenou hlavou. Říkám si, snad budu mít štěstí příště.

Den čtvrtý se nesl v podobném duchu, jako první a druhý. Rozdíl byl v tom, že jsem mláďata spatřil a poté fotografoval v nedalekém stavidlu. Vždy na mne vykoukla skrz mříže stavidla. Mladí norci vykukovali v delších intervalech. Také mě zaskočil podivný zvuk uvnitř stavidla. Jakoby nějaké šramocení. Nedalo mě to a do stavidla jsem nahlédl. Nestačil jsem se divit. Chvíli mi to přišlo, jako kdybych si otevřel ledničku s rybími specialitami. Mláďata norka měla uvnitř stavidla velké množství ryb, různých druhů. Například uloveného cejna, kapra, tlouště nebo úhoře, který dosahoval téměř jednoho metru.

Lokalitu s výskytem této hbité a elegantní lasicovité šelmy jsem navštěvoval další dny. Zhruba o čtrnáct dní později jsem se s mláďaty setkával jen výjimečně. Spíše jsem registroval pobytové znaky. Byla obezřetnější a málokdy dávala o sobě vědět. Jen párkrát se mi podařilo je spatřit při lovu nebo šplhání po stromech. Jeden den jsem zpozoroval a napočítal dohromady čtyři mladé norky. Domnívám se, že v řece mohlo žít klidně více mláďat.

Fotografování norka amerického v řece Sázavě bylo pro mne velkým překvapením a nezapomenutelným zážitkem. Vždyť setkání s touto velmi plachou šelmou se nepoštěstí každý den.