FOTO MĚSÍCE ČERVENCE a NOVÉ SNÍMKY

 

Archiv článků

Počítadlo návštěv

TOPlist

81Přidávám novou fotografii měsíce července s touto nádhernou sovou kalousem ušatým a přeji všem nádherné letní dny plné pohody! Zároveň přidávám i nové snímky do jednotlivých kategorií.

Kdo by se domníval, že se jedná o fotografovanou sovu na nějakém workshopu nebo o sokolnicky vedenou sovu, je na omylu. Snímek s kalousem ušatým je fotografovaný ve volné přírodě v nočních hodinách s ohniskovou vzdáleností objektivu 70-300 mm.

O této nádherné a tajemné sově, kterou jsem fotografoval, vím asi dva měsíce. Jednoho dne přibližně kolem 23 hodiny jsem z auta zahlédl u silnice na stromě sedící sovu. Zastavil jsem a sovu si prohlédl. Jednalo se o naši druhou nejhojnější sovu„ Kalouse ušatého“. Nedalo mi to a celou dvou kilometrovou silnici do nedaleké vsi jsem pomalu projel. O 500 m dále jsem spatřil dalšího kalouse, který seděl na dřevěné tyči v blízkosti silnice.

Tuto lokalitu s výskytem kalouse jsem navštěvoval opakovaně vždy v rozmezí od 23 do 00:00 hodin. Při mé cestě na danou lokalitu jsem kalouse spatřil pokaždé, na nějakém vyvýšeném místě nebo na okraji pole u silnice. Vždy jsem si v úseku s výskytem kalouse ušatého otevíral okno u auta z důvodu fotografování. O týden později jsem přijel na lokalitu asi ve 22 hodin. Zastavil jsem nedaleko vesnice, a po chvilkách zaslechl pískavé zvuky. Vylezl jsem z auta, vzal fotoaparát a pátral. Zvuky se ozývaly z protějšího sloupu elektrického vedení a potom ještě 20 metrů od něj. Když jsem se zaměřil na sloup, zahlédl jsem dvě mláďata kalouse v prachovém peří. Postoupil jsem o kousek dále, kde se ozýval tento pronikavý hlas mláďat. Zde jsem zaregistroval další mládě. Při každé návštěvě této lokality jsem neměl nejmenší tušení, že zde kalous vyvede mladé. Bylo to pro mne překvapení a zážitek. Samce a samici kalouse ušatého jsem fotografoval mnohdy na velmi krátké vzdálenosti. Ta nejkratší byla asi na necelé tři metry. Před mými zraky se několikrát odehrával lov a krmení mláďat. Kalousi začínali být nejvíce aktivní s úderem 23 hodiny. Všechny snímky jsou fotografovány z auta, pouze dvakrát se mi podařilo kalouse vyfotografovat mimo auto na zhruba tři až čtyři metry.

Do kategorie „PTÁCI“ přidávám nějaké snímky s kalousem, tak snad se Vám budou líbit ;-).

Zároveň přidávám i nové snímky.