FESTIVAL PTACTVA NA VAVŘINECKÉM RYBNÍKU 3.10.2015

 

Archiv článků

Počítadlo návštěv

TOPlist

První říjnový víkend tradičně patří ornitologické akci „Festival ptactva“, který se uskutečnil i na Vavřineckém rybníku v okrese Kutná Hora. Tato akce se konala na spoustu dalších míst v ČR. Počasí návštěvníkům a ornitologům přálo. Zpočátku bylo jasno později až polojasno a bezvětří, což nahrávalo do karet ornitologům, kteří mohli odchytávat ptactvo za účelem kroužkování v průběhu celého dopoledne.

Každý, kdo si ráno přivstal a dorazil na „Festival ptactva“, rozhodně nemusel litovat. Stejně tak jako každý rok i letos mohli návštěvníci zblízka obdivovat celou řadu opeřených krasavců, kteří byli nejprve odchyceni, následně okroužkováni a poté zpět vypuštěni. Součástí ornitologické akce byla procházka po jižním břehu rybníka, která byla doplněna pozorováním a určováním jednotlivých druhů ptáků.

Děti se zúčastnily soutěže ve znalostech z ptačího světa, za správně zodpovězené otázky získaly odznaky ptáků a další drobnosti. Výklad postihl fenomén podzimního ptačího tahu, četné dotazy svědčily o zájmu všech zúčastněných návštěvníků. Odchyceno bylo celkem 101 ptáků. Nejvíce odchycených bylo budníčků menších s celkovým počtem 43 jedinců, strnadů rákosních s počtem 27 jedinců a moudivláčků lužních se podařilo odchytit celkem 17.

Jeden z odchycených strnadů byl vlastníkem německého kroužku. Návštěvníci mohli obdivovat další odchycené druhy, např. kosa černého, rákosníka obecného, střízlíka obecného, sýkoru koňadru, sýkoru modřinku aj. V průběhu tohoto programu mohli návštěvníci pozorovat dohromady 71 druhů ptáků s celkovým počtem 1655 jedinců. K vidění byly např. volavky bílé, volavky popelavé, kachny divoké, kormoráni velcí, jestřábi lesní, orlové mořští a další. Zaznamenaný byl též přelet lindušek rudokrkých a vůbec nejzajímavější bylo pozorování kolpíka bílého, který byl na okrese Kutná Hora spatřen pouze třikrát. I nyní bych se s Vámi rád podělil o nějaké snímky z této akce.